Kabızlık Neden Olur? Nasıl Geçer? Kilo Yapar Mı?

Kabızlık Neden Olur? Nasıl Geçer? Kilo Yapar Mı?

Kabızlık, vücuttan gaitanın atılamaması ya da zor atılması halidir. Bu sıkıntılı durum hemoroide ya da farklı tehlikeli durumlara neden olabilmektedir. Kabızlıkta ıkınma duygusu oluşmaktadır. Bu ıkınma ile kan basıncı da değişmektedir. Kişinin çok şiddetli ve de sürekli ıkınmaması lazım gelmektedir. Çok tehlikeleri durumların oluşmaması için bunlara dikkat edilmesi gerektiği bilinmelidir. Kabızlık ayrıca kişide şişkinliğe de yol açmaktadır. Bu da sıkıntılı bir durum olarak ifade edilmektedir. Kabız kişi vücuttan atılması gerekenleri dışarıya atamamaktadır. Bundan dolayı da vücutta atık madde bulunmaktadır. Bu bünye açısından tavsiye edilmeyen bir durumdur. Çünkü gaitada dışarı atılması gereken mikroplar bulunmaktadır. Bunların hepsi vücutta durmaya devam ettiğinde, vücudun içinde bakteriler çoğalmaya başlamaktadır. Bu kesinlikle hiç istenmeyen bir durum olarak bilinmektedir.

Kabızlık Nasıl Geçer?

  • Kabız olmak istemeyen herkes bol sıvı tüketmelidir. Kabız olmamak için;
  • 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenilmelidir.
  • Hareketsiz yaşam terk edilmelidir.
  • Tuvalet alışkanlıkları periyodik bir forma sokulmalıdır.
  • Posadan zengin gıdaların tüketim ihmal edilmemelidir.
  • Kızarma ve et gruplarında uzak bir menü kullanılmalıdır.
  • Pırasa kabızlığın düşmanı olarak bilinmektedir. Pırasa ile yapılmış yemeği haftada en az 1 defa yemek gerekmektedir.
  • Ev yoğurdu her gün belli ölçülerde tüketilmelidir.
  • Az yağlı diyetler de bunu yapabilmektedir. Bu konuda diyetisyen ile görüşülmesi gerekmektedir.

Buraya yazılı olan önlemlerin alınmasıyla kabızlık sorunu ortadan kaldırılmış olacaktır.

Kabızlık için ilaç kullanımı da önerilebilmektedir. Bunun için en çok "Müshil" kullanılmaktadır. Fakat bu ilacın sürekli kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü bununla birlikte tembelliğe yol açabilmektedir. Bünyede tembellik sonradan sıkıntı yaşatabilir.

Kabızken Neler Yenmemelidir?

Muz dışkının serleşmesine ve hatta kişinin kabız olmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı kabız kişilerin muz yemeleri çok önerilmemektedir. Şeftali de yine dışkının sertleşmesini sağlamaktadır. Bunların yanında havuç ve patates de aynı etkiyi yapmaktadır. Bu gıdalarda uzak durulması alınabilecek önlemler arasında sayılmaktadır.

Hareketli olmak, gün ışığında yürüyüş yapmak bağırsaklar için çok faydalı olmaktadır. Çünkü bağırsaklar duygusal bir organdır. Burada kişinin hissettikleri çok önemli olmaktadır. Açık havada özellikle de gün ışığında hareketli olmak, kişiye iyi hissettirmektedir. Bu da kişinin bağırsaklarının düzene girmesini sağlayabilmektedir.

Ağlamak da kabızlık ile savaşta çok etkili bir davranış olmaktadır. Kişinin içindekileri dışına dökmesi anlamına gelen ağlama eylemini bilinçli olarak başlatmak ve de devam ettirmek, duygusal boşalmayı sağlamaktadır. Bu boşalma sayesinde bağırsaklar da kendini daha rahat hissedebilmektedirler. Bunun için ağlamak çok yararlı bir hareket olmaktadır.

Çığlık atmak da kabızlık tedavisinde çok kullanılmaya başlanmış yöntemlerden biri olarak bilinmektedir. Çığlık atmak da kişinin çok rahatlamasını sağlamaktadır. Bu sayede kişinin bağırsakları da rahatlamış olacaktır. Bağırsaklar kendini tutmadığında daha rahat kalacaklar ve işlevlerini daha serbest bir şekilde yapabileceklerdir. Bundan dolayı da kişinin duygusal olarak rahatlaması çok önemlidir.

Kabızlık Kilo Yapar Mı?

Eğer kabızlık problemi yaşıyorsanız bağırsaklarınızda bir düzensizlik var demektir. Bağırsakları düzenli çalışmayan kişiler de doğal olarak kilo vermekte zorlanır. Metabolizması yavaş çalışan insanların bağırsakları da yavaş çalışır ve vücuttaki enerji, kaloriyi dışarı atamadığı için yağ olarak tekrar depolamaktadır. Bu yüzden bazı insanlar kabızlık problemi yaşarken kilo veremez hatta daha fazla alır.

Sürekli kabızlık sorunu yaşamakta olan kişilerin psikolojik destek almaları gerektiğini savunmakta olan bilim insanları her geçen gün çoğalmaktadır. Bu nedenle de kişilerin duygusal boşluklarını ya da duygusal zaferlerini teşhis etmek, önemsenmektedir. Kabızlık sürekli olduğunda, genel olarak cilt yapısında da bozulmalar meydana gelebilmektedir. Bunun da nedenleri bulunmaktadır. Kabızlık kişide ciddi bir stres oluşturmaktadır. İçinden atılması gerekenleri atamayan herkesin bu duyguyu bildiği düşünülmektedir.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi