Türkiyede 4 Mevsimin Yaşanmasının Sebebi Nedir

Türkiyede 4 Mevsimin Yaşanmasının Sebebi Nedir

Türkiye coğrafi konumu yönünden oldukça şanslı bir ülkedir. Türkiye’de çoğu ülkede olmayan tarihi güzellikler bulunmaktadır. Çoğu ülke bilindiği üzere yıl boyunca benzer mevsimleri yaşar. Kuzey ülkeleri dört mevsim boyunca kış ve sonbahar aylarını yaşar. Güney mevsimleri ise tüm sene boyunca yaz havasına sahiptir.

Türkiye’de ise bu durum tam tersidir. Türkiye’de dört mevsim de birbirini izler biçimde yaşanır. Türkiye’de yaşayan birisi bir yıl içinde hem denize girebilir, hem yaprakların sarardığını görebilir hem de kar topu oynayabilir. Bu durum Türkiye’nin coğrafi konumu sebebiyle ortaya çıkan bir durumdur. Türkiye’de 4 mevsimin yaşanmasının sebebi nedir sorusuna özellikle küçük yaşlarda coğrafya dersinde sık sık rastlamışızdır. Türkiye bir doğa harikası olarak dört mevsimi de tadan bir ülkedir. Bu durumun sebebi oldukça fazladır.

Türkiye’de 4 Mevsimin Yaşanmasının Sebebi

Türkiye’de yaşanan dört mevsimin sebeplerinden birisi yer şekillerinin engebeli oluşudur. Bununla birlikte batı bölgesinden doğuya gittikçe yükseltinin artması, Türkiye’nin üç tarafının denizle kaplı olması ve dağların uzamış yönü de Türkiye’de 4 mevsim yaşanmasına neden olmuştur. Genel olarak baktığımızda bu durumun ortaya çıkmasında Türkiye’nin matematik konumu ve özel konumu etkili olmuştur.

Türkiye’nin matematik konumuna baktığımızda Türkiye’nin orta kuşak olarak adlandırdığımız bir bölge içinde yer aldığı görülür. Bu şekilde Türkiye’de 4 mevsim belirgin biçimde yaşanır. Türkiye 36-42 derece kuzey enlemlerine ve 26-45 doğu boylamlarına sahip bir ülkedir. Türkiye bu konumu ile Ekvator’a yakın bir alan içinde yer almaktadır. Türkiye yüzeyinde bu sebeple genel olarak ılıman bir hava görülür. Türkiye’de 4 mevsimin yaşanmasının sebebi nedir sorusunda etkili olan diğer cevap ise özel konumdur.

Türkiye’nin Özel Konumu

 Bir ülkenin özel konumu içinde ülkenin yükselti değerleri, dağların uzanış yönü etkilidir. Türkiye içinde yükselti batıdan doğuya doğru yükselir. Bu sebeple de doğu bölgelerinde sıcaklıklar daha azdır. Türkiye’de dağların uzanış biçimine baktığımız zaman bu durumun sıcaklık ve yağış üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Türkiye’de Toros dağları sıcak hava kütlelerini engellemekte ve daha soğuk bir hava ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

Türkiye’nin özel konumu içinde kara ve denizlerin dağılışı da etkilidir. Türkiye’de kıyı bölgeler de hava daha ılıman bir yapıya sahiptir. Türkiye’de iç bölgeler içinde ise karasal iklim etkilidir ve daha soğuk bir hava etkilidir. İç kesimlerde yağış miktarı daha azdır. Türkiye’de karalar yazın daha sıcak kışın daha soğuktur.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi