Yedek depo nedir, nasıl kullanılır? (Skoda, Wolksvagen, Seat)

Yedek depo nedir, nasıl kullanılır? (Skoda, Wolksvagen, Seat)

Merhaba arkadaşlar, dün yaptığım yaklaşık 700 km'lik yolun tamamı yeni yeni şeyler öğrenerek geçti. Neler de neler. Tabiki durduk yere bir bilgi akışı olmadı, yine başımda olaylar olaylar.. Konu konu, ayrı ayrı yazılarla paylaşacağım bunları.

Her alman grubunda olduğu gibi (Wolksvagen, Seat, Audi, Bmw..) bir alman grubu olan Skoda aracımda yedek depo var zannediyordum. Aslında varmış öyle bi depo, ama adı yedek depo değilmiş. Tabi ben bir, iki yıldır yedek depo diye her depoyu dolduruşumda orayı da doldurtturuyorum pompacı arkadaşa. Ama dün öğrendim ki, yedek depo aslında arazi ve savaş araçlarında olurmuş, mantıklı da zaten.. Hep diyordum içimden "neden yedek depo? Yapın işte hepsini birleştirip kocaman depo.." diye..

Bundan sonra yanlış olmaması açısından yedek depo terimi yerine genleşme tankı terimini kullanacağım.

Yedek depo nedir?

45 lt ana depo + 7,5 lt genleşme tankı. Bu tank normal havalarda çok gerekli olmasa da sıcak havalarda yakıt buharlaşıp genleştikçe yakıt deposundan genleşme tankına doğru akmasına neden olur. Depodaki yakıt seviyesi düştükçe o tankta yoğunlaşan yakıttan tekrar ana depoya akış olur.

Yedek depo nasıl kullanılır?

Kısaca, yedek depo çok çok zaruri durumlar olmadığı sürece doldurulmamalıdır, kullanılmamalıdır. Ha illa da kullanmak istiyorum diyorsanız, yakıt kapağının hemen içerisinde sağ tarafta bir klips vardır, onu kaldırarak yakıt doldurursanız yakıt genleşme tankına dolar. Yaklaşık 7,5 lt yakıt alır. Kullanmak kısmına gelince, kullanımı tamamen aracın depoya olan bağlantı yerine bağlıdır, depodaki yakıt azaldıkça genleşme tankından ikmal yapacaktır.

O yüzden araca yakıt köküne kadar doldurulmamalıdır. Pompa attığı zaman yakıtı kesmelisiniz. Aracın deposu orta tarafta bi yerde olduğu için dolum deliğine baya yol vardır, yani bu hortum çok yakıt alır. Depoyu fulledikten sonra 100-150 km gidilmesine rağmen ibrenin düşmemesinin sebebidir. Çok mantıklı bir hareket değildir deponun köküne kadar doldurulması.

Yedek depo ne zaman devreye girer?

Bu tarz sorular soran arkadaşlar oldu, yedek depoya girme diye bir durum yoktur zaten, yukarıdaki yazıyı okuyan arkadaşlar aslında yedek depo olmadığını, o deponun genleşen ve uçan yakıtı tekrar depoya kazandırmasından ibaret olduğunu anlamıştır diye umuyorum.

Polo, Fabia vb. Wolksvagen, Skoda, Seat

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi