Yılanlı kale efsanesi nedir? (Şahmeran Kalesi)

Yılanlı kale efsanesi nedir? (Şahmeran Kalesi)

Biliyorsunuz ki eskiden Osmaniye Adana'nın ilçesiydi. Anne tarafının Osmaniye'li olması sebebiyle, Adana'ya hatrı sayılır kadar gittik geldik. Ve bu Yılanlı Kale yani Şahmaran Kalesi'nin adının ve efsanesinin nereden geldiğini de küçüklüğümden beri hep merak etmişimdir. Aslında çok da bir bilgi yokmuş nereden geldiği hakkında. Yine de bu yazıyı merak edenler için derledim.

Sahmaran Farsça bir kelimedir. Mar Yılan; Maran ise Yılanlar demektir. Şah da bildiğimiz şah. Yani şahmaran, yılanlarin şahı demektir.

Yılanlı Kale efsanesi

Adana’da halk arasında "Misis yılanla, Ceyhan yelle, Adana selle gidecektir." diye bir söylenti vardır. Adana ile Ceyhan arasındaki Yılankale’nin adı da "Şahmaran Efsanesi"ne karışmıştır.

Efsanenin doğuşu hakkında kayıtlardaki bilgiler şöyledir; Yılankale’de bölge iklimi ve kale zeminin devasa kayalardan oluşması sebebiyle çok fazla yılan yaşarmış. Ve bu yılanlar sütle beslenirmiş. Günün birinde sütsüz kalacaklar ve kaleden çıkıp Misis’e inerek orada yaşayanları sokarak, öldüreceklermiş.

Yılanlı Kale hakkında bilgi

Yılan Kale bir diğer adıyla Şahmaran Kalesi; Ceyhan Nehrine’a 13 kilometre mesafede E-5 karayoluna ise 3 km uzaklıkta bir kaledir. Sert ve devasa kayalar üzerine inşa edilmiş sanat değeri yüksek olan bir kaledir. Kü.ük çatlakları olsa da hala bütünüyle ayakta duran kale, yüzyıllar boyu birçok ulusların geçtiği bir kavuşakta bulunduğu için önemli olduğu gibi, halk arasında Şahmaran Kalesi olarak da tanınır.

Yılanlı Kale'yi kim yaptırdı?

Şahmaran kalesinin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı belli değildir. Çok eski çağlarda burada bir kale olduğu sanılmaktadır. Fakat kalenin bütünü ile Romalılar’ın son çağlarında ve Doğu Roma İmparatorluğu zamanında yapıldığı kabul edilir.

Bir Ortaçağ kalesi olan Yılanlı Kale’ye yerli halk “Şahmaran Kalesi” der. Ermişlerden sayılan Şeyh Meram adında birinin uzun yıllar tek başına bu kalede yaşayarak yılanlar terbiye ettiği söylenir. Yüzyıllar boyu yaşayan bu söylentiye göre, burası yılanların evidir. Bugün de kale ve dolaylarında bulunan yılan sayısı pek çoktur.

Yılanlı Kale, yola ve bütün Ceyhan Ovası’na hâkim durumdadır. Dört cephelidir, çevresi 700 metre kadardır. 8 burcu vardır, bu burçların araları mazgallıdır. Yılanlı Kale’nin yola bakan bir demir kapısı vardır. Kalenin içindeki alana inen iç merdivenler hâlâ sağlam durmaktadır. Yılanlı Kale’nin burçları iki katlıdır.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

Toplam 3 Yorum

Hakan Bulent
Hakan Bulent

19.03.2017 19:14:13

Toprakkale Ceyhanın Osmaniye tarafinda. Yilankale Adana tarafinda.

Hafzullah Yıldırım
Hafzullah Yıldırım

25.03.2017 22:48:02

Doğrudur.

Mehmet Pur
Mehmet Pur

28.10.2018 04:58:33

Sahmaran farscadir. mar=yilan, maran=yilanlar demektir. sah da bildiğimiz şah. Yani şahmaran=yilanlarin şahi demektir. Şeyhle bir ilgisi yok yani.

HASAN CAN
HASAN CAN

12.05.2019 12:10:30

ben adanada yaşıyorum anlatılanların hepsi doğru inanın

Sende Yorum Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi