Daha Verimli Bir İnternet Kullanımı Nasıl Yapılabilir?

Daha Verimli Bir İnternet Kullanımı Nasıl Yapılabilir?

İlk çıktığı günden bugüne gelen süre içerisinde tüm alışkanlıklarımızı etkilemeyi başarmış bir buluştur internet. Günümüzde modern toplumlar içerisinde dünya ile entegre bir yaşam sürmek isteyen herkes, internet kullanmak zorunda. Buna bir de son aylardaki COVID – 19 salgını da eklendiğinde internetin insan yaşamındaki yerinin daha da güçlendiğini söylemek mümkün.

Peki, hayatımızda bu kadar önemli bir yer kaplayan internet ve dijital teknolojilerin kullanımı noktasında gereken özeni gösteriyor muyuz? Modern hayatta günümüzün belki de önemli bir kısmını geçirdiğimiz dijital cihazları ne kadar verimli kullanıyoruz? İnternete verdiğimiz bilgilerin güvenliğini ne kadar önemsiyoruz. Bu yazıda biraz sizlere verimli internet kullanımı için yapılabileceklerden bahsetmek istiyoruz.

Verimli internet kullanımı nasıl yapılmalı?

Elbette, her şeyden önce internetin verimli kullanılması dediğimizde tam olarak neden bahsetmeye çalıştığımız açık olmayabilir. Bu yüzden bu kavramı biraz açmak istiyoruz.

İnternetin verimli kullanılması demek, internette bulunduğumuz süre zarfında aslında interneti ne kadar bilinçli kullandığımızla ilgilidir. İnternet dünyasına ilişkin başlangıç seviyesinde de olsa teknik kavramlardan haberdar mıyız? İnternetteki bilgi güvenliğimizle ilgili alınan önlemleri biliyor muyuz? Bu sorulara cevap verebiliyorsak interneti verimli kullandığımızdan söz etmemiz sanırım mümkündür.

Elbette teknoloji ile ilgili gelişmeler her geçen gün farklılaşıyor. İşin uzmanları tarafından dahi takip edilmesi zor bir hal aldı. Ancak yine de halihazırda internetin temelleri ve son gelişmeler ışığında internet kullanımı ve güvenliği hakkında bir şeyler bilmek daha verimli bir internet kullanımı sağlayacaktır.

Bu yazımızda biz internet meselesini iki boyutuyla ele almak istiyoruz. Her geçen gün daha fazla işlevsellik gösteren internetin kendisine ait temel kavramların ne olduğu ve internetteki bilgi güvenliğine ilişkin kavramlardan kısaca bahsetmek istiyoruz.

İnternet bağlantısının özellikleri

Her şeyden önce elimizin altında evimizde, işyerimizde bulunan internet bağlantısına ilişkin kavramların ne olduğundan bahsederek başlayacağız.

İnternet denildiğinde aklımıza elbette her şeyden önce internet siteleri gelir. İnternet sitelerinin her biri bizlere ulaştırdıkları bilgileri internet sunucusu adı verilen özel depolama aygıtlarını kullanarak ulaştırırlar. Bu sunuculara yine internet ağı üzerinden yüklenen veriler, bu sunucuya istem gönderen kullanıcıların kullanımına sunulur.

Peki, dönem dönem bu sunucularda yaşanan problemler nelerden kaynaklanır?

Sadece Türkiye içinde değil, dünya çapında milyarlarca kullanıcıya hitap eden Google tarzı şirketlerin dahi sunucularında belli dönemler ulaşma problemleri yaşandığı görülmüştür. Aslına bakılırsa bunun en önemli sebebi, bu sunuculara aynı anda yapılan kapasite üstü yüklemelerdir.

Bazı durumlardaysa sunucunun dışında kullanıcının kendi internet bağlantısından kaynaklanan problemlerden dolayı da internet erişimi sekteye uğrayabilmektedir. Bunun en bilinen sebebi, internet hızı meselesidir.

İnternet bağlantısı her şeyden önce klasik tarzda kablolar ile veri iletme mantığına dayalı bir sistemdir. Bugün evinizde, iş yerinizde veya herhangi bir yerde kullandığınız internetin tamamı kablolar ile oralara iletilmektedir. Kablosuz bağlantı bildiğiniz üzere modemin bir özelliğidir ve sınırlı bir alana kadar bağlanabilme imkânı sunmaktadır. Kablosuz bağlantı güvenliği için yapılması gerekenleri yerine getirmiş olmanız önemlidir.

Son dönemlerin en popüler kavramlarından biri olan fiber internet de işte internetin iletildiği bu kabloların özelliği ile alakalı bir kavramdır. Fiber internet, internetin iletildiği kablonun cam ve elyaftan üretilmiş fiber adı verilen özel bir karışım ile iletildiği teknolojidir. Bu sayede bağlantıyı sağlayan sinyaller bu kablonun içerisinden çok daha hızlı bir şekilde geçebilmektedir. Fiberden önceki internet bağlantı kabloları bakır kablolardı ve bakırın özelliği gereği veriler fiberde iletilen hızın neredeyse yarısı kadar hızla iletiliyordu.

Fiber internet bağlantısı ile eski tip bakır kablolar ile elde edilen hızın oldukça üstünde değerlerle internete bağlanmanız mümkündür.

Bu noktada internet hızınızı ölçerek yeterli olup olmadığını gözleyebileceğiniz farklı araçlardan fibere ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Ben, pratik bir şekilde ölçüm yapabilmeniz için kendi kullandığım aracın linkini buraya yazıyorum: https://www.speedcheck.org/tr/

Güvenli internet ile ilgili bilinmesi gerekenler

Çok yüzeysel ve kısaca internet bağlantısının özelliklerinden bahsettikten sonra yine yüzeysel bir şekilde internet veri güvenliği meselesinden bahsetmek istiyorum.

Bugün, neredeyse hepimizin birer sosyal medya hesabı var. Bu hesapların her birine kişisel bilgilerimizi veriyoruz. Bundan da öte her şeyden önemlisi bankalarda olan paramızı dahi internete güvenip teslim ediyoruz.

Bu yüzden açıkçası bu güvenlik işlemlerinin ne şekilde yapıldığını bilmenin hakkımız olduğunu düşünüyorum.

Her şeyden önce internet sitelerinde yer alan verilerin tamamının sunucularda barındırıldığından bahsetmiştik. Bu yüzden aslına bakılırsa internet güvenliği dediğimizde bir yerde de sunuculara yüklediğimiz bu verilerin güvenliğinden bahsediyoruz demektir bir yerde.

Her şeyden önce büyük çaplı hizmet veren bir internet sitesiyseniz bir sunucu kiralamamanız gerektiği açıktır. Özellikle banka veya bu özelliğe sahip bir hizmet dalındaysanız kesinlikle ve kesinlikle kendi sunucularınız üzerinden internet erişimini sağlamanız gerekmektedir.

Bir sunucu alındığında bu sunucunun pek çok bilgisi varsayılan şekliyle tüm sunucularda aynıdır. Öncelikle sunucuların standart giriş bilgilerini değiştirmek gerekir.

Örneğin; sunuculara erişim sağlamak için root girişinin engellenmesi oldukça faydalı olacaktır. Nitekim kurulu bir sunucu alındığında bu sunucunun root girişi varsayılan ayarlarda açık olarak gelmekte ve bu giriş bilgileri de sunucu sahibine iletilmektedir. Ancak root girişi için kullanılan kullanıcı adı genelde standart olduğundan bir sunucuya root girişi yapmak için sadece parolanın çözülmesi yeterli olmaktadır. Bu yüzden sunucunun root girişinin kesinlikle kapalı olması gerekir.

Firewall nedir?

Elbette internet veri güvenliğini sağlamak için bazı yazılımlar ve ek teknikler geliştirilmiştir. Bunların en önemlisi ise firewall adı verilen ve Türkçeye tam çevirisi bu olmasa da bu kavramı taşıyan güvenlik duvarı kullanımıdır.

Aslına bakılırsa internet trafiğinin güvenliğini sağlayan temel sistemler işte bu firewall sistemleridir. Daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

https://medium.com/@gokhansengun/firewall-nedir-%C3%A7e%C5%9Fitleri-nelerdir-ve-nerelerde-kullan%C4%B1l%C4%B1r-55c56eed4ffa

Firewall sisteminin çalışma mantığı aslına bakılırsa oldukça basit, ama bir o kadar da teknik olarak karmaşıktır.

İnternet üzerinden sağladığınız verilere ulaşmaya çalışan tüm kullanıcıları denetleyen bir sistem düşünün. Bu sistem, sitenize erişim sağlayan bütün kaynakları denetlemekte ve bu kaynaklardan herhangi birinde herhangi bir problem tespit etmesi halinde bu trafiği bloke etmektedir.

Elbette ki oldukça zorlu bir görev olan bu görevi gerçekleştirmenin teknik altyapısının karmaşıklığını hayal edebilirsiniz.

Sonuç

Biz elbette ki bu yazımızda çok genel kavramlardan bahsettik. İnternet ile ilgili bilinmesi gerekenler burada yazanlardan çok daha fazlasıdır. Ancak giriş mahiyetinde olması ve en azından bir fikir vermesi amacıyla internet hakkında birkaç konudan bahsetmeye gayret gösterdik.

Son söz olarak; çağımızın en önemli bilgi kaynağı olan interneti sadece basit bir kullanıcı gibi kullanmamaya gayret edelim. Neyi kullandığımızı ve yaptığımız şeylerin ne olduğunu en azından adıyla bilelim.

İnternet artık hayatımızın en önemli gerçeklerinden biri. Biz de bu ölçüde bu gerçeğe uygun bir birey olursak geleceğin dünyasında daha iyi var olabiliriz.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi