Kolon Yönleri ve Boyutları Nasıl Belirlenir?

Kolon Yönleri ve Boyutları Nasıl Belirlenir?

Statik projelendirmede tasarımda dikkat edilecek en önemli konular arasında yer almaktadır kolon yönleri. Basit ve önemsiz gibi görünmesine rağmen binanın öteleme değerlerinde başrol oynayan etkenlerdendir.

Yönler dışında ön boyutlandırma için ise yüzeysel bir bakış ile mimari proje çizerken yön tayini ve boyutlandırmayı şu şekilde yapabilirsiniz;

Perdelerin ve kolonların güçlü yönlerini binanın kısa doğrultusuna paralel olacak şekilde yerleştirmek gerekir. Çünkü bir sarsılma anında bina tıpkı bir büyük kolon gibi davranır. Kısa kaldığı kenar üzerinde burkulma, uzun kenar üzerinde ise basınç ve çekme daha yoğun oluşur. Bu yüzden kolon tasarımında kolonların güçlü yönlerini binanın kısa doğrultusuna paralel olacak şekilde yerleştirmek gerekir.

Standart bir binada özel bir durum yok ise sadece düşey yükleri göz önünde bulundurduğumuzda iç kolonlar en büyük yükü taşır, kenar kolonlar bir tık daha az yük taşır. En az yükü ise köşe kolonlar taşımaktadır. Boyutlandırmayı yaparken ise bunu göz önünde bulundurduğumuzda, köşe kolonları daha küçük, kenar kolonları daha yassı ve orta kolonları daha büyük yapabiliriz.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

Toplam 1 Yorum

Anonim
Anonim

15.03.2019 01:41:45

Merhabalar, öncelikle bilgiler için teşekkürler. Ancak şöyle bir sorum olacak; orta kolonları kenar ve köşe kolonlara nazaran daha güçlü yapmak binada burkulmaya yol açmaz mı ? Bunu önlemek amacıyla perdelerı binanın ekseriyetle dış bölgelerine konumlandırmak daha doğru değil midir ? Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar.

Sende Yorum Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi