Radye temel sehpa donatısı hesabı

Radye temel sehpa donatısı hesabı

Merhaba arkadaşlar bu yazıda sizlere radye temellerde kullanılan sehpa donatısının;

  1. Temel sehpa donatısının ne olduğunu?
  2. Temel sehpa donatısının neden kullanıldığını?
  3. Temel sehpa donatısının hesabını?

Anlatacağım.

Temel sehpa donatısı nedir?

Temel sehpa donatısı ne işe yarar?

Bu iki soruyu daha önceki bir yazımızda detaylı ve güzel bir şekilde anlatmıştık.

Bakınız : Sehpa donatısı nedir? Ne işe yarar?

Radye temel sehpa donatısı hesabı

Sehpa donatılarının normal donatılar gibi statik olarak işlevsel bir özelliği yoktur. Bu sebeple sadece kendi amacına hizmet etmesi yeterli olacağından, bir şartnameye bağlı olması da beklenemez zaten. Yani TS500 veya DPY2007'de sehpa donatısı hesaplanmasına ilişkin şart yoktur.

Benim düşüncem, statik hesaplanmasında hesaba katılmayarak yapı çözüldüğü için sehpa donatıları da kendi işini görecek minimum incelikteki demirden yapılmalıdır.

Sehpa donatısı sadece radye temelde kullanılır diye bir bağlam kurmaya gerek yoktur. Amacı alt donatı ve üst donatıyı birbirinden uzak tutmaktır. Düşük derinlikteki uygulama alanlarında, mesela döşemelerde pilye koyularak bu donatılar ayrılmaya çalışılır. Ama derinliği 3 metreleri bulan radye temellerde bunu yapmak mümkün değildir. Bu sebeple sehpa donatıları kullanılır. Malum beton dökümü yapılırken üzerinde gezilen donatılar konumunu korumalıdır.

Hesaplanması tamamen öngörü üzerine kuruludur. 8 mm lik demir ile sehpa donatısı yapılmaz. Çünkü üzerine aldığı bir yük sonucu eğilecektir. Sehpa donatısı İdecad, sta4cad gibi tasarım programlarında bazen 12 veya 14 mm lik belirlenebiliyor. Bunu 10 mm ye çekmeniz de işinizi görecektir.

Bu arada demir metrajı çıkarırken sehpa donatıları genelde unutulur. Unutmayınız, sonuçta o demiri de harcıyorsunuz.

Normalde temelde metrekare başına 2 adet yeterlidir. Tabi bu kullandığınız sehpa donatısının çapına göre de değişir. Çökme göçme olmasın da... Kasmayın işte arkadaşlar. Duruma göre takılın. Temel stabil duracak şekilde ayarlayın. Bu işin hesabı kitabı yok. Metrekare başına 14 mm lik bir tane de kullanabilirsiniz.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi