Özellikle sabahları uykudan kalkıldığında ağızda oluşan acı tat, hemen herkesin yaşadığı bir durumdur. Ancak bazılarında bu durum daha baskın ve daha sıklıkta olabiliyor ve uzmanlar tarafından acı ağız sendromu ya da disguzi olarak tanımlanır. Sık, sık ağız yıkamak ya da diş fırçalamak yeterli gelmez. Ağızda oluşan acı tadın pek çok nedenleri vardır.
En yaygın sebepleri ise sigara kullanımı başta olmak üzere, reflü hastalığı yani alınan besinlerin mide tarafından sindirilmeden tekrar yutak borusundan ağız boşluğuna geri dönmesi, tükürük bezi rahatsızlıkları, ağız içinde oluşan lezyonlar, alınan gıdalar veya tüketilen sıvılar alerjik reaksiyonlara neden olup, ağızda acılık yaratabilir.
Hamilelik durumu, burun tıkanıklığı, ağızdan nefes alıp vermek, ağız kuruluğu ve vücudun susuz kalması sayılabilir. Bazen sürekli kullanılan ilaçlar bu rahatsızlığa sebep olduğu gibi bazen de B12 vitamini eksikliği ağızda acımsı bir tat oluşmasına neden olabilir.
Acı Ağız Sendromu
Ağız mukozasında görülebilen herhangi bir lezyon olmamasına rağmen dil ve ağız boşluğunda hissedilen acı tat sabah saatlerinde daha hafif hissedilir ve günün ilerleyen saatlerinde daha da hızlanır ve genellikle besin tüketilerek giderilir. Daha çok orta yaşlarda ve bayanlarda görülen bu durum tat alma duyusunda da azalmaya neden olur.
Uzmanlar bu durumu daha çok merkezi sinir sisteminin baskılayıcı etkisinde kusur olduğunu düşünür. Dilin ısırılması, baş bölgesinden, ya da burunda veya ağızda meydana gelen yaralanmaları, toksin içeren gıdalar acı ağız sendromuna neden olan diğer durumlardır. Dişlere takılan diş telleri ya da benzeri diş aletleri de bu durumlara neden olabilir.
Ağızda Acı Tat Kanser
Acı ağız sendromu, birçok sebeplere bağlı olarak gelişmekle birlikte detaylı bir araştırma gerektiren bir durumdur. Mide rahatsızlığı olanlarda, diş eti ve diş rahatsızlıklarında geniş akıntısı olan kişilerde daha sık rastlanan bir durumdur. Ağızda acı tat kanser hastalığı ile tam ilişkilendirmek doğru olmamakla beraber, ağız dokusunda gelişen bir kanser mikrobik ortamla bir araya geldiğinde acı ağız sendromuna neden olabilir. Fakat sık rastlanan bir durum olmadığı gibi mutlaka uzman muayenesi şarttır.
Ağızda Acı Tat Mide Bulantısı
Ağızda acı tat mide bulantısı ile birlikte oluştuğundan özellikle olarak reflü belirtisi olarak değerlendirilse ciddi bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir. İnsan bedeninde sinyal veren hiçbir durum ertelenmemelidir. Ağızda oluşan acılık uzun süre devam ediyor ise ciddi hastalık belirtisi olabileceği durumu da göz ardı edilmemelidir. Özellikle de ağızda oluşan acılık mide bulantısı ile birlikte seyrediyorsa hatta kusma ve konuşurken zorlanmaya neden oluyorsa mutlaka uzmandan yardım almak gerekir. Sinir sistemi rahatsızlıkların birçoğu, ağızda acı tat hissi oluşturacağı gibi, mide bulantısına ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına da neden olabiliyor. İnsan bedeninde sinyal veren hiçbir durum ertelenmemelidir.
İlk Yorumu Sen Yap