VPN’e Neden İhtiyaç Duyulur ve Bir VPN Nasıl Seçilmelidir?

VPN’e Neden İhtiyaç Duyulur ve Bir VPN Nasıl Seçilmelidir?

Sanal özel ağların, yani VPN'lerin faydaları iyi belgelenmiştir. Sizi halka açık Wi-Fi üzerinde daha güvende tutarlar ve bölgenizde genellikle bulunmayan içeriğe erişmenize yardımcı olurlar. Aralarından seçim yapabileceğiniz düzinelerce VPN seçeneği var, bu da sizin için hangisinin en iyisi olduğuna karar vermenizi zorlaştırabilir.

Sizin için doğru hizmet, bir dizi faktöre, en önemlisi, internette korunma açısından aradığınız belirli özelliklere bağlıdır. İşte bir VPN seçmeden önce düşünmeniz gereken bazı sorular.

Hizmet Nasıl Para Kazanıyor?

Ücretsiz VPN'ler göründükleri kadar kötü değildir. Herhangi bir hizmette olduğu gibi, para kazanmanın belirgin bir yolu olmayan bir VPN'e kaydolmamaya dikkat edin. Kullanıcılar bir VPN için önceden ödeme yapmıyorlarsa, bu VPN, kullanıcı istatistikleri veya davranışları hakkında veri satarak finanse edilebilir, bu da ilk etapta böyle bir hizmetin anlamını kaybetmesine neden olur.

Ayrıca bir VPN'in alacağı ödeme türlerini de göz önünde bulundurun. Örneğin, kripto para birimlerini destekleyenler, sizden bir kredi kartı numarası talep edenlere göre çevrimiçi anonimliğe daha fazla bağlı olacaktır.

VPN’i Kim Yönetiyor?

Bir VPN'e kaydolmak, çevrimiçi etkinliğinizi anında anonimleştirmez. Çevrimiçi güvenlik ve gizlilik söz konusu olduğunda, internet sağlayıcınızdan ziyade VPN'e güveniyorsunuz, bu nedenle hizmetin arkasındaki şirketin rahat hissettiğiniz bir şirket olduğundan emin olmak istiyorsunuz.

Hangi şirketlerin hangi VPN'leri çalıştırdığı hakkında fazla bir şey öğrenemiyorsanız şaşırmayın, çünkü gizli olmayı seviyorlar. Yapabiliyorsanız, size yakın fiziksel olarak bulunan ofislerle tanınan ve kurulan ve diğer dijital güvenlik alanlarında çalışma kaydına sahip bir sağlayıcı bulun.

Veri Politikaları Nelerdir?

Güvendiğiniz bir şirket bulmak, güvendiğiniz bir veri politikası bulmakla da doğru orantılıdır. VPN kullanmak, yaptığınız her şeyi günlüğe kaydetmekle ve kayıtları hükümetlere vermekle meşgulse, bu hizmet çevrimiçi gizliliğinizi korumayacaktır.

İdeal VPN sağlayıcısı, sıfır günlük politikasını destekler ve iyi bilinen bir açık kaynak protokolü kullanarak iletilen verileri şifreler. Mobil veya masaüstü uygulamaları yüklüyorsanız, istenen izinleri arayın ve bu isteklerin ne kadar makul olduğunu düşünün.

Kaç Sunucusu Var?

Dünya çapındaki sunuculara bağlanma konusunda muhtemelen birçok seçenek isteyeceksiniz, bu yüzden bir VPN’in ne kadar çok sunucusu varsa, o kadar iyi gizlenmiş olursunuz. En çok tercih edilenlerin artık yüzlerce seçeneği var, bu nedenle daha az seçeneğe sahip bir VPN seçerken dikkatli olun.

Bir VPN'in nerede kurulu olduğu ve nerede çalıştığı, uyması gereken yasaları ve bağlı olabileceği veri toplama politikalarını etkileyeceğini unutmayın. Bu, ülkeler arasında devam eden izleme veri paylaşımına iyi bir giriş niteliğindedir ve VPN seçerken akılda tutulması gereken başka bir şeydir.

Sunucular Ne Kadar Hızlı?

VPN'inizin internet taramanızı ve video akışınızı büyük ölçüde yavaşlatmasını istemezsiniz, ancak bu, sağlayıcılar arasında çok farklılık gösterebilir. VPN'lerin hız açısından ne tür iddialarda bulunduğunu kontrol edin ve varsa onları nasıl yedeklediklerini görün (bağımsız üçüncü taraf test sonuçları burada yardımcı olabilir).

Piyasadaki VPN'lerin çoğunun yararlanmanız için ücretsiz denemeler sunmasıyla, bunu kendiniz de bir dereceye kadar test edebilirsiniz. Belirli bir VPN ve sunucu hızlarının uzun vadede sizin için doğru olup olmayacağını görmek için en azından bir aylığına kaydolabilmelisiniz.

Kullanıcıları Ne Diyor?

Konu bir VPN seçmeye geldiğinde diğer önemli hususlar; kullanımının ne kadar kolay olduğu, çeşitli seçeneklerin ne kadar şeffaf olduğu vb. kullanıcı incelemelerinden bir dereceye kadar değerlendirilebilir. İncelemeler arasında geçiş yaparken sorunlara (bant genişliği sorunları, hatalar, çeşitli uygulamaları kullanma) referanslar bulmaya çalışın.

Elbette, bir kullanıcı referansını taklit etmek zor değildir, bu nedenle gerçek çevrimiçi profillerle bağlantılı incelemelere veya tanınmış güvenlik uzmanlarının desteğine sahip VPN'leri arayın. VPN'ler için arama sonuçlarının ilk sayfasına veya ikisine karşı dikkatli olun, çünkü bu içeriğin çoğu sponsorludur.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

İlk Yorumu Sen Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi