Yazılım Konusunda Kendimi Geliştirmek İstiyorum

Yazılım Konusunda Kendimi Geliştirmek İstiyorum

Bugün web sitemin iletişim sayfasından üniversite sınıf arkadaşımın kardeşi mesaj göndermiş. İlgili ve hevesli biri.. Tam 12 sene, evet 12 sene önceki ben.. O çok meraklı olduğum günler. Benimde elimden abimin arkadaşı tutmuştu. Emre Enes YAVUZ. Buradan bol selamlar kendisine, bin kere Allah razı olsun. O yüzden duygulanmadım değil, bu saatte bu yazıyı yazmaya karar verdiren duygu işte...

Bu sektörde ki ilk göz ağrım, ilk web sitem hala arşivimde. İleride paylaşabilirim sizlerle. Kendi resmim ve etrafındaki gül resimlerinden ibaret bir web sitesi.. Sene 2005. Yıllar nasıl da geçmiş...

Genç, hevesli ve ilgili insanların aradığı şeyler konusunda bilgi sahibiyseniz mutlaka yardımcı olmak lazım. Bilginin de sadakası vardır ya hani. İşte o misal.

Bence her insan gerçekten algoritma ve bilgisayarın çalışma mantığını bilmelidir. Birşeyler yazmalıdır demiyorum bakın, ama en azından bilmelidir.. Bakıyorum da, ne iş, ne üniversite, ne lise, ne de orta okul hayatımda ben hiçbir zaman yazılımda öğrendiklerimi öğrenmedim. Algoritma ikinci bir beyin gibidir. Mantıksaldır, kullanmayı öğrendikten sonra kendine de uyarlayabilirsen, insana duygularını yönetmeyi öğretir.

Birçok şey öğretiyor işte..

Araştırmayı : en iyi yazılımcı her kodları ezbere bilen yazılımcı değildir ki, nerede ne yapacağını bilen, kullanacağı şeyi nerede bulabileceğini bilen, sonra onu kullanabilen yazılımcıdır.

İşin arka planını görmeyi : Bilgisayarın açma tuşuna bastığınız andan itibaren, herşey bir yazılım, hep içi içe.

Bios içerisinde Windows, Windows içerisinde Explorer, Onun içerisinde Chrome, Onun içerisinde Html, Onun içerisinde Server, Onun içerisinde Dynamic Server Page, Onun içerisinde CSS, JS vb..

Sabırlı olmayı : Yaptığınız hiçbirşey birden büyümez, birden çalışmaz. Birçok hata alırsınız, hatanın nerede olduğunu bulamazsınız. Saatlerinizi hatta günlerinizi verirsiniz ve en sonunda bir virgül hatası yaptığınızı anlarsınız. Sevinseniz mi üzülseniz mi bilemezsiniz.

Paylaşmayı ve danışmayı : Yaptığınız işlere tek göz ile bakmamak için danışmayı, paylaşmayı ve eleştirilmeyi öğrenirsiniz.

Daha mantıklı kararlar vermeyi : Yazılım duygu işi olmadığı, tamamen mantık ve algoritma üzerine olduğu için onu kullanmayı ve yönetmeyi iyi öğrenirsiniz. İnsan beyni, mantığını ve sayısal zekasını iyi kullandıkça daha analitik düşünmeye eğilir.

Parçaları birleştirmeyi : Bir yazılım birden fazla class'ların birleşimi ile meydana gelir. Hiçkimse oturupta yazılımın her bileşenini, her parçasını kendi yazmaz, hatta yazamaz. Basamakları birleştirerek yolunu çizersin. Tıpkı bir organizma gibi..

Çözüm üretmeyi : Bir proje veya yazılım yolun başından sonuna kadar inanılmaz çok problem üretir, bir modülü 5 farklı, 10 farklı yoldan çözersiniz.. Hangisinden gideceğiniz ve analizi size kalmıştır. Bu yolları üretmekte sizin işiniz tabi..

Nacizane görüşlerim ve benim görebildiklerimdir bu saydıklarım.

Yazılım Konusunda Kendimi Geliştirmek İstiyorum

Bu cümleyi kuran arkadaşlar, elimden geldiğince bildiklerimi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşırım. Yeni başlayan arkadaşlar, aşağıdaki yorum kısmına neyi merak ediyorsanız yazın.

Yine de genel olarak konudan bahsedelim.

Yazılım gerçekten bir dünya, hatta daha büyüğü.. Yazılım işlerinde ileride hangi alanda olmak istiyorsanız, başlayacağınız yer de ona göre olmalı.

Web üzerinde internet sitesi, web tabanlı  yazılımlar, mobil uygulamalar ve yine web tabanlı oyunlar vb. yapmak istiyorsanız web dillerinden birini öğrenmelisiniz. (Örn. ASP .NET, PHP vb.)

Masaüstü yazılımcılığı, programlar ve masaüstü oyunlar geliştirecekseniz de ona göre başlayacağınız yer değişir. (C#, JAVA vb.)

Bunların yanında mutlaka tasarımsal konulara da eğilmeniz gerekiyor. Artık iyi bir yazılım, görsel tasarım olmadan bir hiç.. Son 5 yılda web'de standartlar korkunç yükseldi. Sektör içerisinde yeniliklere ayak uyduramayıp, bırakan çok insan tanıyorum. İşin özü kaliteli iş olmazsa olmaz.

Tavsiyem ise, web üzerine ilerlemeniz. Daha geniş ve daha iyi bir gelecek olduğunu düşünüyorum web'de. Çünkü artık masaüstünün küçük yazılımları bitiyor. Büyükler de zaten aldı başını gidiyor.

Yazılım işi aslında merak, emek ve hevestir.. Eğer üçüde varsa gereken tek şey zaman, çok iyi şeyler yaparsınız.

Hafzullah Yıldırım

Merhaba ben Hafzullah! Voiser.net, Hesaplus.com projelerinin kurucusuyum. 2015'te Kocaeli Üniversitesi'nden mezun oldum ve devamında Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. 2017'de çalıştığım şirketten istifa ederek kendi yazılım firmam Hafzullah.com.tr'yi kurdum.

Toplam 4 Yorum

Emre Kılınç
Emre Kılınç

17.07.2017 01:21:59

Abe merhaba yazı için Allah razı olsun senden beni yazılıma dahada heveslendiren bir yazıydı, aynen sizin yaptığınız gibi bir blog sitesi açmak istiyorum, çok gezerim, çok araştırırım ayrıca inşaat mühendisliği öğrencesiyim 3. Sınıfa geçtim:) böyle bir site yapmak için nereden başlamalıyım, hangi yazılım dili gerekli, sizin bu siteyi bu hale getirmeniz ne kadar zamanınızı aldı? Aklımda 1 t/m3 soru var:)

Hafzullah Yıldırım
Hafzullah Yıldırım

19.07.2017 22:10:26

Merhaba Emre; kusura bakma bu ara aşırı bir yoğunluk var o yüzden biraz geciktim yorumları cevaplamakta. Sağolasın, sizden de Allah razı olsun. Hevesini kırmak istemem Emre ama böyle bir site yapmanın arkasında 12 yıllık sektörel tecrübem var, sıfırdan başlamak çok zaman kaybettirir sana. Yardımcı olmaya çalışırım sana. İnşaat mühendisliği okuyup, okurken bu derece girişimci olman beni ayrıca mutlu etti.

Emre kılınç
Emre kılınç

17.07.2017 01:35:41

Abi bir sorum daha olacak, bu işten maddi kazancın oluyor mu?

Hafzullah Yıldırım
Hafzullah Yıldırım

19.07.2017 22:11:01

Evet, oluyor Emre. En azından, kazancım olmasa bu kadar reklam olmazdı web sitemde.

Burak Akdemir
Burak Akdemir

03.08.2017 13:54:59

Kardeşim merhaba. Algoritma ile ilgili düşüncelerinin böyle bir zaman diliminde yaşayan bir insanı cezbetmemesi imkansız sanırım. 12 senelik tecrübene ama en çok o ilk 2-3 senelik emek ve azmine saygı duyduğumu ifade ederek bu anlamda tavsiyelerini dinlemek profesyonel olmasa da kendi kendime yetebilecek seviyeye gelmek adına konu ile ilgilenmek istiyorum.

Hafzullah Yıldırım
Hafzullah Yıldırım

12.08.2017 20:44:12

Teşekkürler Burak, yorumun için. Biryerden başlamak gerek, bin kilometrelik yol da, bir adım ile başlar. Bu yüzden aslında ertelememeki hemen başlamak lazım. Saygılar.

Efe tarhan
Efe tarhan

22.08.2017 15:55:43

Bu isé 0 dan baslamak nasil olur

Hafzullah Yıldırım
Hafzullah Yıldırım

25.08.2017 17:32:56

Herkes sıfırdan başlıyor, öğrenerek dünyaya gelen yok. Başlayın bir yerlerden :)

Sende Yorum Yap

Benzer Yazılar

Voiser Kimin?
Voiser.net Nedir?
Voiser Yeni Ofisine Geçti
İzmit'te Pandemi (Tam Kapanma)
Bedelli Askerliğin Tarihçesi