Tescil nedir, marka tescili rekabet halinde olduğunuz sektörde oldukça önemlidir. Tescilli bir markaya sahip olmak bulunduğunuz sektörde söz sahibi olmanız ve varlığınızı sürdürmeniz anlamına gelmektedir. Haksız rekabetin önüne geçerek gücünüzü ve konumunuzu daha sağlam bir şekilde belirleyebilirsiniz.
Marka tescil nedir, işletmenizin sahip olduğu ürün ve hizmetleri diğer işletmelerin ürün ve hizmetlerinden ayırt etmek amacıyla sayılar, sözcükler, adlar, logo veya bunların bir kaçının bir araya gelerek oluşturduğu niteliktir.
Marka tescil sorgulama sayfamız aracılığı ile tescil etmek istediğiniz isim için sektörel yada sınıf bazlı olarak sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama yaptığınız sektörde daha önce aynı isim ile tescil edilmiş bir marka yer alıyorsa siz bu isim için başvuru yapamazsınız. Farklı bir isim ile sorgulama yapabilir yada aynı isim için işiniz ile alakalı farklı bir sınıfta yeniden bir sorgulama yapabilirsiniz.
Tescil Belgesi Nasıl Alınır?
Marka başvurunuzu yapmanızın ardından başvurunuz uzman marka ekibimiz tarafından incelenerek tarafınıza en kısa sürede dönüş yapılacaktır. Başvurunuz için engel bir durum yok ise marka temsilcimizin sizden istediği belgeleri doğru ve eksiksiz olarak ileterek resmi olarak marka başvurunuzu yapabilirsiniz.
Resmi olarak marka sahibi olmanızın ardından 10 yıl süre boyunca bu isme ait tüm haklara siz yada şirketiniz sahip olacaktır. Bundan sonraki süreçte hiçbir kurum yada kişi sizin izniniz olmadan marka isminizi kullanamaz.
Artık ürün ve hizmetlerinizi tescilli isminiz altında toplayarak büyük ve güvenilir bir marka değerine sahip olabilirsiniz. Fiyatlandırma politikasını elinizde tutarak farklı lokasyonlarda satışa sunulan ürün ve hizmetlerinizin aynı fiyatlandırma ile satılmasını sağlayabilirsiniz. Bu müşteri memnuniyetini artıracak etkenlerden bir tanesidir. Hiçbir müşteri aynı ürün için farklı bir fiyatlandırma ile satın alma yapmak istemez.
Marka Yenileme Süreci
Tescilli markanızı 10 yıllık periyotlar ile sayısız yenileyebilirsiniz. Marka yenileme işleminize tescil sürenizin bitimine en erken 6 ay kala başlayarak son gününe kadar yenileme hakkına siz sahipsiniz. İsim yenileme işlemi marka sahibi tarafından yada marka sahibinin yetkili olarak atadığı bir vekil aracılığı ile de yapılabilir.
TPE Marka Araştırma
Marka araştırma süreci en az marka isminizi yaratmak kadar önemli ve titizlikle takip edilmesi gereken bir süreçtir. Yaratılan marka ismi harf sayısına göre minimum ilk 3 harf kriteri ile başlatılıp, figüratif benzerliğe kadar sorgulanmalıdır. Marka araştırma noktasında en çok yanılgıya düşülen noktalardan biri markanın anlam, ses bakımından farklı başvurulara benzeme olasılığının göz ardı edilmesidir. Bu nedenle marka araştırma anında uzman kişilerin bu kriterlere dikkat edip etmediği en önemli hususlardan biridir.
Türk Patent Enstitüsü verilerine göre tpe marka araştırması yapılmamış başvurular en çok figüratif ve ses benzerliğinden dolayı olumsuz sonuçlanmaktadır. Uzman kişilerin yapmadığı araştırmalar veya kendinizin Türk patent enstitüsü sitesinden yapmış olduğunuz araştırmalar sizi yanıltabilir. Veri tabanında ki süresi devam eden , mahkeme kararı olan , süresi bitmiş , yenilemesi yapılmış ya da yapılmamış , devredilmiş ve bunun gibi yüzlerce detayın olduğu başvurular sizi marka araştırma noktasında yanıltacak unsurlardan sadece bir kaçıdır. Bunun yanı sıra oluşturacağınız logonun da bir araştırması göz önünde bulundurulması gereken noktalardan bir tanesidir. Başvurulacak ismin yanı sıra logonun şekli farklı bir markayı temsil edecek nitelikteyse bu da markanıza itiraz gelmesine ya da enstitü tarafından olumsuz sonuçlanmasına neden olabilecektir. Marka araştırması yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda emsal kararlardır. Yapılacak olan başvuruya benzer bir yakınlıktaki farklı bir başvurunun daha öncelerde enstitü tarafından ne gibi bir karar verildiği gibi detaylarda yapacağınız başvurunun çok daha sağlıklı bir şekilde tescil edilmesine zemin hazırlayacaktır. Holding ve büyük ölçekli firmaların seri aynı zamanda alt marka statülerine de mutlak suretle dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle firmaların ve uzmanların tpe marka araştırma sistemini iyi tanıyıp ve detaylı bir analiz ile tamamlayamadıkları başvurular maddi olarak kayıplara sebebiyet verebilmektedir. Türkiye genelinde standart bir tescil başvurusunun ortalama 8-12 ay sürdüğünü düşünecek olursak, bu süreçte iyi bir süzgeçten geçirilmeyen başvurularınız sizi maddi kayıpların yanı sıra manevi olarak da zarara uğratacaktır. Bunun sebebi ise tescil sürecinin uzun olması ve firmaları işlemlerin bitmeden markayı kullanmaya mecbur etmesidir. Bu durumda iyi bir marka araştırması yapılmamış olan başvurulara hukuki yaptırımlar doğabilmektedir.
Marka araştırması uzmanlık isteyen bir iştir, süreç uzun olduğu için herhangi bir kayba uğramamak adına sürecin en başında bir uzmanın danışmanlığında hareket etmek zaman ve para kaybını engeller. Uzman vekillerimizle çalışma sağlayarak tüm danışmanlık hizmetlerden tpe marka araştırma ve süreçte yaşanabilecek detaylar gibi bir çok bilgiden ücretsiz faydalanabilirsiniz.
Marka Patent Nedir?
Ülkemizde son yıllarda büyüyen sanayi, büyüyen ekonomi çerçevesinde sıkça karşılaştığımız iki kavram marka patent. Ve bu iki kavram ( marka patent ) ne yazık ki aynı sanılıyor karıştırılıyor ve birlikte telaffuz ediliyor. Aslında her iki kavram da ayrı ayrı anlamları olan farklı amaçlarda kullanılan kavramlardır.
Marka patent konusunda doğru bilgileri iletmeden önce biraz genelde en çok yapılan yanlışlar neler bunların üzerinde durmak gerekir. Marka patentle alakalı genelde yapılan yanlışlar;
- Firmanın patentini almak,
- Firmanın marka patentini almak,
- TPE´ye yapılan tüm başvuruları patent almak sanmak,
- İsmin patentini almak,
- İsmi tescil etmek,
- Ticaret unvanının tesciline marka patent tescili denmesi gibi gibi...
Şimdi marka patent kavramlarının aslında ne olduğuna bakıp tek tek ele alırsak;
Marka : Bir işletmenin mal veya hizmetlerini faklı işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırmaya yarayan işaretlerdir. (Nike, Adidas, Turkticaret.net) Ürünlerinizin, geri kalan aynı ürünlerden ayrımını bu şekilde sağlarsınız.
Patent : Buluşun sahibini gösteren belgedir. Her hangi bir ürün veya tekniğin buluş olabilmesi için var olan bir tekniğin bulunması ya da var olan tekniğin aşılması kriteriyle birlikte yenilik ve sanayiye uygulanabilir hususlarının bir arada olması gerekir. (içten yanmalı motor, bir ilaç için oluşturulan etken madde, iki farklı dokunun birbirine tutunmasıyla işlevini gerçekleşen ve halk arasında cırt cırt diye bilinen ürün vs) Patent tesciliyle buluşunuza belli bir süreliğine sahibi olursunuz.
Görüldüğü üzere marka patent kavramı iki farklı dal iki farklı uygulamadır biri benzer ürünler içerisinde size ait olanı ayırt etmeye yararken diğeri daha önce bulunmamış yeni bir buluşun haklarını tescil etmenizi sağlar.
Ürününüze ait isim ve işaretlerin TPE´de tescil edilmesi demek markanızın tescil edilmesi demektir. Patent ise buluşunuzun sizin adınıza tescil edilmesi ve buluşun tüm mülkiyetinin size ait olduğunu gösteren belge veya hakkın adıdır.
Marka Patent Sorgulama
Şimdi açıklamalardan yola çıkarak firmanın veya ismin patentini almak, ismi tescil etmek gibi söylemler aslında marka tescilidir. Aslında tüm bu karışıklık patent kavramının yeterince bilinmemesindendir. Ve dolayısıyla marka ve patent kavramları birmiş gibi marka patent olarak anılabilmektedir.
Bir ürün için aynı zamanda hem patent, hem de marka tescil başvurusu yaparsanız işte o zaman o ürün için marka patent aldım diyebilirsiniz. Bu işlemlerin yapılabilmesi için ilk adım, sorgulama işlemidir marka patent sorgulama olarak kullanılan bu tabir aslında bir ismin marka ve patentinin olup olmadığının ayrı ayrı sorgulanmasıdır.
Günümüzde yeni kurulan firmaların giderek bilinçlenmesi ile marka ve patent tescil oranları hızla artmaktadır. Artık bütün ticari oluşumlar isimlerini koruma altına almanın ne derece önemli olduğunu ve yaptıkları işe nasıl bir değer kattığının farkına vardı. Marka Patent Sorgulama işlemi ile başlayan süreç için uzman bir vekilden destek almak olası hataları, zaman ve para kaybını da önleyecektir.
Öncelikle marka patent sorgulama ismiyle genel olarak adlandırılan süreç içinde marka ve patent'in birbirinden ayrı işlemler olduğunu ve ayrı süreçlere tabi olduğunu belirtmek isteriz.
Marka, firmanızın adı ve hizmet verdiğiniz sektöre göre belirleyebildiğiniz ve koruma altına aldığınız bir isimken; bir patent tescili için ortaya çıkardığınız yeni bir buluş olması gerekmektedir.
Türk Patent Marka Sorgulama
Ülkemizde tescil işlemleri Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılmaktadır. Kişi ve kurumlar tescil taleplerini direkt TPE'ye başvurarak kendileri yapıp takip edebilecekleri gibi konusunda uzman bir vekil aracılığıyla da bu işlemi yapabilirler. Tescil işlemlerine hakim olmayan kişiler tarafından hazırlanacak olan belgelerde eksikler çıkması ve süreçle ilgili takip edilecek adımlar konusundaki bilgi eksiklikleri dolayısıyla pek çok firma, konusunda uzman marka vekilleri ile çalışarak bu uzun ve maliyetli tescil süreçlerini en kısa zamanda ve en düşük maliyetlerle tamamlamayı tercih eder.
Türk patent marka sorgulama sayfalarından ön araştırma yapıp adımlar hakkında bilgi alabileceğiniz gibi, firmamızın uzman vekilleri aracılığıyla da marka patent sorgulama ve tescil işlemlerinizi hızlı ve güvenli bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Marka İsimleri Bulma
Markalaşmanın ilk ve önemli adımlarından biri isimlerinin nasıl bulunacağıdır ve ticari bir varlık üzerinden bu işlemi gerçekleştirmek hiç kolay değildir ve kolay da olmamalıdır. İyi marka isimleri sizi rakipleriniz karşısında bir adım öne taşıyacaktır. Değişik alanlardaki şirketler için birbirinden farklı isimler bulmak ticari ünvan yaratımı açısından uzun vadede daha doğru bir markalaşma stratejisidir.
Marka isimleri seçilirken iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış olarak ifade edilmemelidir. Doğru marka isimlerini bulmak çok aşamalı ve yaratıcı bir süreçten oluşmaktadır. Çünkü seçilecek marka isimler bize o ticari varlık ile ilgili çok şey anlatır; kafamızda oluşturduğu imajı, bakış açımız ve ismi ile bağlantılı olup bizi etkisi altına alışı marka isimleri ile çok alakalıdır.
Doğru Marka İsim Önerileri
Doğru marka isimlerini bulmak için dikkat edilmesi gereken birçok özellik vardır; İlk olarak küresel pazar ve piyasalar düşünülerek oluşturulmalıdır. Seçilecek isimlerin kısa, öz, akılda kalıcı ve telaffuzu kolay olmalıdır çünkü tüketiciler söylemekte zorlanacakları marka isimlerinden bahsetmek istemezler. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus hafızanızda kolayca yer edinebilecek ilginçlikte, dikkat çekici ve çarpıcı olmalıdır fakat negatif çağrışımlardan da uzak durmalıdır. Diğer dillerdeki anlamları araştırılmalıdır. Marka isimleriniz nadir olmalıdır ve rakipleri ile benzerlik taşımamalıdır.
Ticari varlığınız için kullanabileceğiniz bir ismin var olup olmadığı günümüz için bir numaralı sorun olarak görünmektedir. Bunun için de marka isimlerine alternatif üretilirken tescil ve alan adının da müsaitlik durumunun araştırılması gerekmektedir. En son olarak da marka isimleri yapılması planlanan ürün ve hizmetler kapsamında tescil belgesi başvurusu yapılarak koruma altına alınmalıdır.
Jack Trout´un dediği gibi `Alabileceğiniz en önemli pazarlama kararı, bir ürüne ne ad vereceğinizdir.´ Girişiminize vereceğiniz ad; markanızın ve sizin insanlar tarafından nasıl akılda kalacağınızı ve tanınacağınızı belirler.
Sizde markalaşmak, yıllara meydan okuyan ticari bir değer yatarak sürekli büyümek istiyorsanız isimlerinizi seçerken çok iyi düşünmeniz gerekiyor. Her ticari oluşum; hatırda kalmak, bilinir olmak ve müşterinin ilk tercihi olmak için yola çıkar.
İlk Yorumu Sen Yap